Välkommen till

SOLO IO | WINE IMPORT

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol.
Vi måste därför försäkra oss om att du är 20 år eller äldre.

Jag är över 20 år
Våra vingårdar

Våra vinproducenter 
(endast gårdar vi besökt och känner)


Luigi Tecce

Prinsen av Taurasi - passionerad vinkonstnär Luigi Tecce och druvan Aglianico

I närheten av Neapel mötte Luigi Tecce upp oss i sin bil en regnig dag i juni 2023. Väl framme på hans lilla gård fick vi en passionerad presentation av en vinkonstnär med cigaretten hängandes i mungipan. Stort gestikulerande ledde till två utslagna vinglas men även till kärlek till det enkla och till fantastiska viner. Med stor generositet erbjöds vi lokala ostar, chark och pasta från grannen och Luigis systers . Men historien början egentligen i Septemeber 2022 i Köpenhamn då Therese och Franco skulle äta middag på en köttrestaurang,  på restuarangen fick vi beskedet att det var fullt. Besvikna stod vi på gatan men upptäckte en liten italiensk restaurang som nästan låg vägg i vägg. Väl inne på den lilla mysiga restaurangen ville Therese ha ett glas vitt vin medan Franco önskade ett glas rött. Kyparen erbjöd oss därför något mitt i mellan - ett rosé. Franco meddelade att han inte tycker om roséviner. Kyparens svarade: "Detta kommer du gilla!". Calipso Rosato blev det och vilket vin! Kyparen hade rätt! Det visade sig att han var från Neapelområdet och vinet var från hans granne. Kyparen hämtade och ställde fram 4 viner från grannen en småskalig vinproducent. Kvällen slutade med att vi köpte en flaska av varje vin för att ta med hem. Grannen var Luigi Tecce och 2 år senare besökte vi prinsen av Taurasi, Luigi Tecce och hans lilla, enkla vingård där han passionerat fångade oss med sin småskaliga produktion, sitt liv och sina viner.


Laimburg winery

Från skidbackarna i Dolomiterna till vingårdsbesök i Alto Adige

Efter en dags skidåkning i Dolomiterna i mars 2021 kom Therese och Franco superhungriga ner till byn Canazei. Efter att ha klivit av vid liftstationen gick vi hungriga ca 30 meter rakt in på första bästa (och närmaste) restaurang och frågade om vi fick äta iklädda full skidutstyrsel. "Självklart" blev svaret (vi var ju i Italien). Hungriga hoppade vi på en ost- och charktallrik och tagliata till huvudrätt. Till detta ville vi ju ha ett litet bättre och fylligare vin. Enligt kyparens rekommendation dekanterades en flaska Barbagol från producenten Laimburg winery. Producenten ligger i Sydtyrolen i regionen Alto Adige och görs av, för oss, den okända och svalodlade druvan Lagrein. I juli samma år besökte vi producenten. Det visade sig att vinproduktionen var en del av ett större forsknings- och utblildningssamarbete för regionen Alto Adige (med EU stöd) med syfte att trots klimatutmaningarna bevara miljön, mångfalden, geologi etc. Inte den lilla mysiga vingård vi förväntat oss. Så lite överraskade kände vi en väldig respekt för arbetet med gott syfte. Vinerna var välproducerade och välgjorda och vi beslöt att inleda att samarbete och att vi initialt vill erbjuda Sverige det röda vinet Barbagol av druvan Lagrein.


I pastini

IPastini - vårt första samarbete....

Genom åren har vi besökt ett antal vingårdar av varierande storlek och kvalitet, alla med sin italienska charm. När vi för första gången besökte IPastini slogs vi av att det var familjärt, genomtänkt, organiserat och proffsigt. Äntligen kan Solo io presentera vingården I Pastini. i Sverige.  VI hittade gården efter att ha smakat Verso Sud en magisk kväll i den lilla byn Locorotondo. Dagen efter smakade Victor av en slump deras Cupa. Då insåg vi att det var viner från samma gård, och vi bestämde oss för att besöka gården och försök ta hem vinerna till Sverige - dom var helt enkelt för bra för att inte låta Sverige smaka på dessa godingar.


Familjen Blazic

Vårt andra samarbete..

Sommaren 2018 besökte vi restaurangen Hisa Franko i Slovenien med världens bästa kvinnliga kock i köket - Ana Ros. Hennes man Valter Kramar (ägare och sommelier på Hisa Franko) hälsade oss välkomna och tyckte det var roligt med besök från Sverige. Dagen efter besöket åt vi på en lokal krog i byn Kobarid och blev förvånade när vi träffade Valter igen. Vi bad honom då rekommendera oss några små vingårdar med goda kvalitetsnaturviner. Valter rekommenderade oss att kontakta familjen Blazic.

Så hittade vi den härliga familjen Blazic som producerar några riktigt härliga Röda, Vita och Orangea natruviner. Deras hus ligger på den Slovenska sidan om den nationella gränsen medan deras vinrankor, ca 10 meter därifrån, står på den Italienska sidan gränsen.


Baroni del mestri

Vårt tredje samarbete och vår andra italienare
 

Sommaren 2018 rekommenderade Francos släkting, Massimo Furlan från Trieste, oss att besöka Baroni del Mestri. Vinmakaren som också heter Massimo gör "Wine for the King" enligt Massimo F. Det är extra roligt att presentera denna lilla vingård från den enda kullen i Cormons i området vinområdet Collio då druvorna till ett av vinerna är från Trieste, där Francos pappa och släktingar bor.

Följ oss i sociala medier!